top of page
Writer's pictureTatiana Hubová

Potulky so psom po Slovensku – vrchol Klapy a Považský hrad

Prvou zastávkou našim putovaním bol vrchol Klapy nad Udičou. Ide o impozantný kopec, verejnosti menej známy, ktorý fascinuje pri ceste Považská Bystrica - Púchov už svojím jedinečným tvarom.


Miestny ho zvyknú nazývať aj Cigánka, Klape či Klapé. So svojou výškou 654 m n.m. nevyniká, ale na druhej strane výškový rozdiel medzi hladinou Váhu, presnejšie priehrady Nosice a vrcholom je 350m.

Klapy nad Udičou
Foto: Tatiana Hubová

Klapy dali názov geologickej jednotke Bradlového pásma, pričom samotný vrch je jej najväčším povrchovým výskytom. Bradlové pásmo tvoria bradlá (vápence), ktoré vyčnievajú z bradlového obalu (sliene, flyš). Okrem vrcholu Klapy sú takými napríklad Vršatecké bradlá, alebo Tri Koruny v Pieninách.


Výstup na Klapy začína v obci Udiča, cez ktorú vedie žltá značka. Chodník z obce prudko stúpa lesom, za necelú polhodinku sme sa dostali na krásne zakvitnutú lúku s peknými výhľadmi na okolie. Najprudšie stúpanie nás čakalo od rozscestníka pod Klapmi. Vzhľadom k prudšiemu terénu a tým, že chodník prechádza skalami odporúčame pevnejšiu obuv.


Prírodná rezervácia Klapy bola vyhlásená v roku 1993 na ochranu výraznej krajinnej dominanty s členitým bralnatým hrebeňom, kde sú primárnymi anorganické hodnoty, a vegetačným krytom s teplomilnými druhmi. Výskyt vzácnych a chránených druhov fauny, pôvodný výskyt borovice lesnej v skalnatých biotopoch.

Klapy nad Udičou
Foto: Tatiana Hubová

Na vrchol sme sa dostali približne za hodinu, z ktorého sa nám naskytol skutočne krásny výhľad na Súľovské skaly, Manínsku Tiesňavu, Vršatecké bralá, priehradu Nosice, Považskú Bystricu, Bytču, okolité obce a samozrejme na celú Malú Fatru. Hoci ten výstup bol prudký, tie výhľady stáli naozaj zato.


A ešte jedna zaujímavosť, trasou prechádza aj náučný chodník Klapy, ktorý má 4 nástupné miesta (Udiča, Jasenica, sedlo medzi nimi a osada Uhry).


Náučný chodník prechádza okolím vrchu Klapy a najnáročnejší úsek vedie práve cez jeho vrchol. Absolvovanie celého chodníka zaberie niekoľko hodín. Jednotlivé informačné panely hovoria o faune a flóre okolia a o dávnom osídlení oblasti.

Klapy nad Udičou
Foto: Tatiana Hubová

Druhou našou zastávkou bol Považský hrad, ktorý je viditeľný od cesty. Stojí na strmom vrchu nad obcou Považské Podhradie vo výške 497 metrov.


K hradu vedie žltá značka po kamenistej cestičke, kde sú umiestnené informačné tabule. Ide o nenáročnú prechádzku a celý výstup nám zabral 20 minút, prevažne cez les, na konci trasy je strmšie stúpanie.

Považský hrad
Foto: Tatiana Hubová

V rámci rekonštrukcie pribudla na hrade vyhliadka s ďalekohľadom, ktorá ponúka panoramatické výhľady na Bytčiansku kotlinu od Považskej Bystrice po Bytču, Veľký a Malý Manín, ktoré rozdeľuje Manínska tiesňava, Súľovské skaly aj Hričovský kanál.

Považský hrad
Foto: Tatiana Hubová

A čo na záver? Nie je nič krajšie ako spoznávať Slovensko spolu so svojim najvernejším priateľom.

Comments


zoohit
4home
bottom of page